Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Stubica

Izlet u Donju Stubicu

Stubica Stubica

U subotu 9. veljače 2013. krenula su 22 planinara našeg društva u Donju Stubicu. Tamo se održavao 5. pohod stazama gupčevih puntara prigodom 440. godišnjice Seljačke bune (1573-2013). Bili smo gosti HPD „Stubičan“ iz Donje Stubice.

Planiranu monotonu vožnju autocestom preko Oroslavlja pa do Donje Stubice zamijenili smo lokalnim cestama preko Kašine i Gornje Stubice. To se pokazalo dobrim, jer smo prolazili živopisnim zasnježenim krajolicima Hrvatskog zagorja po oblačnom, prohladnom, ali suhom vremenu.

Prilikom prolaska kroz Gornjue Stubicu vidjeli smo okupljanje lokalnih pokladnih skupina, koje su se kretale u centar mjesta na glavnu pokladnu spelanciju, koju smo iz autobusa gledali na povratku. Po dolasku u Donju Stubicu dočekali su nas ljubazni domaćini, koji su nama i članovima drugih društava pripremili lijepu dobrodošlicu uz zakusku.Ovu su priliku članovi HPD „Stubičan“ iskoristili da javno objave smjenu u vodstvu svoga planinarskog društva. Naime poslije 32 godine predsjednikovanja gospodin Franjo Sinković predao je „štafetu“ gospođi Ines Krušelj-Vidas, kojoj od srca želimo uspješno i dugovječno vođenje društva.

U 9 sati smo krenuli na pohod. Prva postaja je bila Gupčeva lipa, do koje smo stigli za 60 minuta, gdje smo se u Bertiji pod lipom u društvu 90-tak ostalih učesnika pohoda okrijepili i fotografirali. Put nas je dalje vodio do 45 min. udaljene rodne kuće Matije Gupca, gdje smo se uz okrjepu zadržali 30 min.

Pohod smo, uz vodstvo domaćih vodiča, nastavili prema Donjoj Stubici, točnije do seoskog imanja Majsecov mlin. Tu smo se okrijepili ukusnim obrokom u toplom i ugodnom zatvorenom prostoru.

U 14h uprizorena je „bitka“ ugnjetavanih kmetova i plemičke vojske. Dojmljiv prikaz bitke, sa 100-tinjak „boraca“ u prisutstvu 800 gledatelja, trajao je više od 60 min. Bilo je puno krvi, strelica, topovske paljbe i sukoba pješadije obiju zaraćenih strana. Sudjelovali su srednjevjekovno kostimirani učesnici bitke iz Primorja, Like, Dalmacije i Slovenije.

Poslije „krvave bitke“ vratili smo se na toplo uz druženje sa ratnicima i članovima drugih planinarskih društava. Opuštanje od napora pohoda pet članica našeg planinarskog društva potražilo je u toploj vodi kompleksa bazena Jezerčica. Vratile su se k'o nove i pitale: „Kada se pohod nastavlja?“

Poslije domjenka u Majsecovom mlinu uputili smo se pješice u nedaleku Donju Stubicu, gdje smo u lokalnim kafićima imali analizu viđenog i doživljenog. U17h smo krenuli za Bjelovar, kamo smo nakon udobne i kratke vožnje stigli u 18,45h.

Sve u svemu uspješan, ugodan i dojmljiv izlet, uz opasku da je možda hodački dio bio prekratak, cca 2,5h.

p.s. HPD-u „Stubičan“ uputit ćemo poziv da se pridruže našem „Proljeću na Bilogori“ 21.4.2013."

Napisao:Ivan Herman, vodič izleta