Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

HPD Bilogora na Fokinoj stazi 19. prosinca 2009.

Dvadeset i četiri člana Planinarske sekcije bjelovarskog UHDDR-a, dio čije su i članovi HPD Bilogora, pridružila su se u subotu 19. prosinca 14. memorijalnom planinarskom pohodu „Fokinom stazom 1991.“ od Pakraca do Planinarskog doma Omanovac na Psunju (655 m/nm).

Na tom putu nalazi se spomen-obilježje poginulim braniteljima koji su u neravnopravnoj borbi 29. prosinca 1991. prilikom izviđanja mučki ubijeni u zasjedi. Članovi obitelji i mnogobrojni suborci i planinari prisjetili su se Bjelovarčana Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša te pakračkog branitelja i planinara Marijana Kulhavija Foke kojima su kod spomen-obilježja položili vijence i zapalili svijeće. Više od dvije stotine planinara sudjelovalo je u pohodu i kroz snježnu mećavu prispjelo do cilja. Osim domaćina iz Planinarskog društva „Psunj“ akciji su se odazvali i članovi planinarskih društava Industrogradnja, Vrapče, Pliva, ZET, Jelengrad, Divov brijeg, HZZO, Kapela, Slavonski planinarski savez, Ericsson NT, Petrov vrh, Zmajevac, Krndija, Belišće, Lipa, Vidim, Matica i Lipa Sesvete, a osim njih i učenici Doma za nezbrinutu djecu Lipik i učenici OŠ Kustošija, članovi Kluba ratničkih vještina iz Pakraca, Biciklističkog kluba Titan te novinari lokalnog Pakračkog lista.