Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Bilogora na Ravnoj gori

O dojmovima s izleta na Ravnu goru piše Nenad Šantalab

Polaznici opće planinarske škole HPD Bilogora, članovi HPD Bilogora i nekoliko bjelovarskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Bjelovara ovoga vikenda su, planinarskim rječnikom rečeno, izvršili pohod na Ravnu Goru i planinarski Filićev dom na 660 m/nm.

Ravna gora prekrivena je bjelogoričnom šumom s primjesama crnogorice. Na Ravnoj gori se nalaze dva planinarska doma, a osobitom je čine i kraške zanimljivosti, špilja Vindija i Mačkova špilja pa je pogodna za planinarske izlete. Iz pripremnih napomena bilo je jasno da se za ovaj pothvat treba dobro pripremiti i ništa ne prepuštati slučaju. Iako su domaćini iz Planinarskog društva Ravna Gora Varaždin pripremili sve da prihvate naše planinare u svome trošnom planinarskom domu kojega ovoga proljeća čeka temeljita obnova i u kojemu smo na noćenju vjerojatno bili posljednji gosti, valjalo se pripremiti za visokogorske uvjete jer temperature ovoga vikenda nisu bile u potpunosti naklonjene noćenju u sobama bez grijanja. Tako su se polaznici planinarske škole i njihovi prijatelji na ovome pohodu dobro uvjerili i u praksi kako zima može duboko ući u tijelo sve „do kosti" i kako bez prikladne opreme planina može biti pogubna na ovakvim pohodima. U samo dva dana, društvo u kojemu je doslovno bilo ljudi od 18 do 78 godina prošlo je jednu od najtežih zagorskih planinarskih staza koju čine 10 kontrolnih točaka na području oko Višnjice, Trakošćana i Kamenice, a to je dobrih šezdesetak kilometara hodanja po mješovitom terenu (zemlja, lišće, kamen, snijeg, led i asfalt), ali je i poslastica koja se rijetko može doživjeti i vidjeti. Osim planinarenja društvo je uživalo i u maloj zabavi koju su priredili domaćini u domu pa su tako uz muziku, vino, ples i pjesmu pojedinci ostali budni do kasno u noć. Dobra hrana i veselo društvo ostat će u trajnoj uspomeni svim sudionicima pohoda, a posebno polaznicima planinarske škole koji su naučili u praksi kako se planina ne smije podcijeniti ni u kojem trenutku, kako treba paziti na kretanje jer su ozljede moguće i kod najiskusnijih planinara i kako je nužno poštivati sve odluke i upute vođe pohoda radi izbjegavanja neugodnosti na pohodu.