Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Deset eko-zapovijedi

Donosimo izvod iz knjige Osnove planinarstva Alana Čaplara (izdavač: Hrvatski planinarski savez, Kozarčeva 22, 10000 Zagreb).

10 eko-zapovijedi (Što svatko može i treba činiti)

Ne čupaj i ne uništavaj biljke, ni zakonski zaštićene a ni nezaštićene. Ne trgaj grane i ne oštećuj koru stabala. Nemoj ometati i plašiti životinje, remetiti mir nepotrebnim vikanjem ili bukom, bacanjem kamenja ili na druge načine. Poštuj mir planinske prirode!

Poštuj propise nacionalnih parkova, rezervata i parkova prirode. Jednako se ponašaj i u nezaštićenim područjima, iako to zakoni ne traže.

Najljubaznije upozoravaj izletnike i nesavjesne planinare i apeliraj da ne oštećuju i uništavaju okoliš, posebice da ne beru tek procvalo cvijeće. Imaj na umu da će se takvi prema zaštitarima i zaštiti prirode postaviti odbojno, postaviš li se neljubazno i netolerantno.

Uključuj se u razne ekološke akcije (potpisivanje peticija, akcije skupljanja otpada iz planina, mirne prosvjede, ekološke skupove i sl.).

Svoje smeće sa sobom odnesi u dolinu, čak i ako postoji koš za smeće, jer ga obično nitko ne prazni ili ga prazni u obližnjoj šumi.

Ne pali vatru u šumi, a svaku vatru brižljivo ugasi! Šumski se požari teško gase zbog nepristupačnosti i neprohodnosti planinskih terena.

Izbjegavaj vožnju automobilom po planinama jer tako dodatno zagađujemo okoliš, a sebe lišavamo užitaka i ljepota koji su cilj planinarenja. Planinske ceste služe za veće potrebe; npr. spašavanje i opskrbu.

Propagiraj prirodne ljepote i njihovu zaštitu ljudima oko sebe; u školi, na poslu, na oglasnim pločama, putem predavanja i slično.

Na svakom izletu učini barem jednu sitnicu za prirodu! Pokupi odbačenu kutiju, bocu ili limenku sa staze!

Čvrsto se drži vlastitog načela da nakon tvog odlaska iz nje, u planini ne smije ostati nikakvih štetnih tragova tvog posjeta!