Zašto planinariti?

Dragi posjetitelji (i svi vi koji još uvijek razmišljate biste li počeli planinariti)!

Možda će vam ovi podatci pomoći u odluci: U planinama se brzo zaboravlja kaotična i stresna svakodnevica. Brige, problemi i frustracije ustupaju mjesto uživanju u ljepotama netaknute prirode, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i ničim opterećujućim.
VIŠE

U SUSRET VELIKOM JUBILEJU - 100. GODIŠNJICI PLANINARENJA U BJELOVARU!

Teče 96. godina otkako su se u Bjelovaru, gradu koji je podalje od svih hrvatskih planina, utaboren pod „svojom“ Bilogorom (309 m), uzvisinom, geografski humljem, koje se u pravcu sjeverozapad-jugoistok pruža u dužini od 80-ak km, ljudi počeli baviti planinarenjem. Od toga sudbonosnoga sastanka u svratištu „Toma“ kod željezničkog kolodvora, u ljeto daleke 1924. kada je utemeljena HPD Bilo-gora, pa do danas, društvo je prolazilo kroz krize i zastoje, administrativna prekrajanja, ponovna uzdizanja-i preživjelo! VIŠE

PROLJEĆE NA BILOGORI

Jednom godišnje, polovicom travnja, Bilogora i planinarski dom Kamenitovac nađu se u središtu planinarskih zbivanja. Tada se na platou ispred doma, čekajući da krenu nekom od staza, nađe nekoliko stotina planinara i onih što vole prirodu na manifestaciji „Proljeće na Bilogori“. VIŠE

Kako je bilo na izletima i akcijama

vražji prolaz

›› OSVJEŽENJE U VRAŽJEM PROLAZU!

Posljednje i vruće nedjelje lipnja (28.6.) bjelovarski su se planinari odlučili malo osvježiti u Gorskom kotaru. Opet pun autobus (52) Bilogoraca spojio je dva izleta, oko sedam sati hoda sa stankama, i uživao u atrakcijama Gorskog kotara - Skradskom vrhu te izletištu Zeleni vir i Vražjem prolazu.

›› Na velebitskim grebenima Golovrha i Višerujne

Malo je reći da smo petoro bilogorskih planinara (Dijana, Daliborka, Zvonko i dva Željka) samo uživali u ljepotama južnog Velebita produženog lipanjskog vikenda (blagdan Tijelova).

Klek

›› PONOVO OTVORILI SEZONU – NA KLEKU!

Nakon tri mjeseca stanke zbog koronavirusa i krstarenja uzduž i poprijeko po domaćem terenu (Bilogori), Klek je prošle nedjelje, 14. lipnja, bio prvi odabir i prvi „normalni“ izlet bjelovarskih planinara!


SVI IZLETI

Najave izleta i akcija

›› Program izleta na Durimitor

Planinarski izlet na Durimitor je OTKAZAN zbog novog kruga Covida 19 u cijeloj regiji, te nemogućnosti sigurne procjene situcije na granicama u razdoblju predviđenom za putovanje. Budući da cijeli niz okolnosti na koje organizator ne može utjecati, kao sigurnost na putu i zdravstvena situacija u regiji, nisu optimalni, izlet će bit otkazan. Naravno, i potreban osjećaj relaksacije, mentalne i psihičke, te potpunog uživanja u prirodi i pogledima s Durmitorskih visina sigurno neće biti moguće postići. Nadajmo se da će situacija dogodine biti drugačija.

Svi koji su kod Vere uplatili polog, mogu podići novce. O već uplaćenom avansu Goranu (vodiču u Crnoj Gori), bit ćete obaviješteni.


Zanimljivosti

Everest

›› KADA ĆEMO NA MOUNT EVEREST?

Hoće li se netko od bjelovarskih planinara uskoro, ili bilo kad, uspeti na Mount Everest?!


EU projekt

›› OTVORENA POUČNA STAZA BILOGORA

Prigodnim okupljanjem kakvo u uvjetima pandemije koronavirusa može i biti, kod planinarskog doma na Kamenitovcu u četvrtak je, 7. svibnja 2020., otvorena Poučna staza Bilogora, projekt realiziran sredstvima povučenima iz EU.


Za one koji su prvi put u Bjelovaru

Bjelovarski plac

›› NA BJELOVARSK0M PLACU PET KUNA JOŠ UVIJEK JE VELIK NOVAC!

Nastavljamo s pričama o Bjelovaru u koji ste kao planinari, gosti ili turisti, ciljano ili slučajno prvi put došli. U današnjem, četvrtom nastavku o bjelovarskom placu.