Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

95 GODINA HPD BILOGORA


95 GODINA HPD BILOGORA

Tue, June 18, 2019 - 6:06:07

Tri važna događaja u postojanju HPD Bilogore obilježavaju tekuću 2019. godinu Prvi se već dogodio-24. veljače ove godine, na svečanoj je Skupštini društva na planinaskom domu Kamenitovac proslavljena 95.godišnjica osnutka i rada HPD Bilogore čime su se bjelovarski planinari svrstali među najstarija organizirana društva u Hrvatskoj.

Pod imenom Bilo-gora društvo je osnovano 30. lipnja 1924. na skupštini u svratištu „Toma“ blizu željezničke stanice, na inicijativu tadašnjeg šefa stanice Viktora Borovečkog koji je izabran i za prvoga predsjednika. Bilježimo i prvi izlet, 7.srpnja 1924.na Plitvička jezera. I tako je krenulo, s manjim ili većim prekidima do danas.

Održavaju se predavanja, edukacije, sudjeluje se na brojnim akcijama, raste broj članova. Godine 1934. - 101 član (preciznije „67 muškaraca i 34 žene“!). Ide se na Biokovo (1935.), Velebit (1937.) I učestalo se razmišlja o gradnji vlastitoga doma, prvi put se takva potreba spominje 1939.

Dolazi rat, sve se odgađa, a o gradnji se odlučuje 1947. Prva lopata zakopana je u zemlju na današnjoj lokaciji doma (područje sela Maglenča) 13. srpnja 1949. za vrijeme predsjednika Đure Habdije, a dom je završen nesebičnim zajedničkim radom i pomaganjem planinara za dvije godine: svečano je otvoren, kako piše, „5. srpnja 1951. u 11.00 dopodne“! A sad ono najzanimljivije i gotovo nevjerojatno – da bi osigurali sredstva za gradnju, 30 članova društva preuzelo je na svoja leđa obvezu vraćanja pozajmice kod banke, u slučaju da društvo iz bilo kojih razloga to ne bi moglo učiniti! Zamislite tko bi nešto slično učinio danas, danas kad je jamca za kredit teže naći nego posao(!), i kad prijatelji zbog (neplaćanja) kredita postaju neprijatelji! Možemo samo reći - bila su to neka druga vremena i običaji.

Tako je Kamenitovac ostao u vlasništvu društva, s godinama postao omiljeno izletničko odredište. To je i danas, a u njegovo se održavanje ulaže. Prošle godine, društvo je tada uspješno vodio Željko Vinković, promijenjena je cjelokupna kanalizacija, uređeno grijanje, kompletno sređeno potkrovlje (sanitarni čvor, tuševi) za prihvat 40-ak planinara, uređuju se sobe..

Važno je reći da su generacije planinara koje su dolazile znale cijeniti ono što su njihovi prethodnici tako nesebično napravili i nasljednicima darovali!E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE