Zašto planinariti?

Dragi posjetitelji (i svi vi koji još uvijek razmišljate biste li počeli planinariti)!

Možda će vam ovi podatci pomoći u odluci: U planinama se brzo zaboravlja kaotična i stresna svakodnevica. Brige, problemi i frustracije ustupaju mjesto uživanju u ljepotama netaknute prirode, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i ničim opterećujućim.
VIŠE

U SUSRET VELIKOM JUBILEJU - 100. GODIŠNJICI PLANINARENJA U BJELOVARU!

Teče 96. godina otkako su se u Bjelovaru, gradu koji je podalje od svih hrvatskih planina, utaboren pod „svojom“ Bilogorom (309 m), uzvisinom, geografski humljem, koje se u pravcu sjeverozapad-jugoistok pruža u dužini od 80-ak km, ljudi počeli baviti planinarenjem. Od toga sudbonosnoga sastanka u svratištu „Toma“ kod željezničkog kolodvora, u ljeto daleke 1924. kada je utemeljena HPD Bilo-gora, pa do danas, društvo je prolazilo kroz krize i zastoje, administrativna prekrajanja, ponovna uzdizanja-i preživjelo!
VIŠE

Kako je bilo na izletima i akcijama

radna akcija Kamenitovac

›› RADNA AKCIJA NA KAMENITOVCU

I planinari osjećaju posljedice pandemije koronavirusa - otkazuju se već dogovoreni izleti, radne akcije, tjedni sastanci (tako se ni članovi HPD Bilogore do daljnjeg neće sastajati četvrtkom!). Pa ipak, posljednji vikend, 14.i 15 ožujka 2020., kada na snagu još nisu bile stupile stroge mjere zabrane okupljanja, Bilogorci su iskoristili za tradicionalni odlazak do planinarskog doma Kamenitovac, ali i za radnu akciju!

Kozjak i Mosor

›› BJELOVARČANI NA KOZJAKU I MOSORU

Dvodnevnim izletom na Kozjak i Mosor 33-troje članova HPD Bilogore priključilo se proteklog vikenda skupini od preko 350 planinara iz 15-ak društava i obilježavanju Dana žena u akciji „100 žena na Mosor“ koju tradicionalno organizira istoimeno društvo iz Splita.

Medvednica

›› KAMENI SVATI - PA KREMŠNITE U SAMOBORU!

Pohod na zapadni dio Medvednice (najviši vrh Sljeme 1033 m), tek jedan je od brojnih mogućih obilazaka ove planine koja se sa svojom bogatom šumom (kroz Tuškanac) praktično spušta u glavni hrvatski grad i njegov je zaštitni znak.

Bilogora

›› PO BILOGORI, UZ KULINARSKE DELICIJE!

Siječanj je mjesec koji bjelovarski planinari tradicionalno, a prije pohoda širom Hrvatske i izvan njenih granica, posvećuju „svojoj“ Bilogori.


SVI IZLETI

Najave izleta i akcija


ZA ONE KOJI SU PRVI PUT U BJELOVARU

Bjelovar

›› KAKO I ZAŠTO JE CARICA MARIJA TEREZIJA 1756.GODINE OSNOVALA BJELOVAR

Današnjom pričom o povijesti Bjelovara najavljujemo više tekstova o gradu u koji ste kao planinari, gosti ili turisti, ciljano ili slučajno došli. Objavljivat ćemo ih povremeno, s namjerom da vas upoznamo s nekima od zanimljivijih mjesta u gradu o kojima ponešto trebate znati, ili o događanjima koja se nižu kroz godinu, da lakše spoznate kako ovaj grad na razmeđu Slavonije, Podravine i Moslavine živi.


Skupštine i izvješća

Skupština HPD Biloogora 2020.

›› OVE GODINE ČAK 42 IZLETA!

Prošle godine (2019.) bjelovarski planinari bili su na 35 izleta u Hrvatskoj, BIH, Sloveniji i Srbiji, uz 11 pohoda koje su ostvarili visokogorci, a u njima je sudjelovalo 1056 planinara (najviše ih je, spomenimo i to „odradio“ Ilija Šolaja!).

›› Izvješće o radu Društva u 2019. godini

U 2019. godini HPD „Bilogora“ Bjelovar brojilo je 169 članova od kojih 98 seniora, 18 juniora i 53 umirovljenika. Novoprimljenih članova bilo je 53.


EU projekt

›› ‘Poučna staza Bilogora’ – sredstvima iz EU!

I nove generacije bjelovarskih planinara žele ponešto ostaviti u naslijeđe. Krajem ljeta prošle godine (2019.) nakon prilično dugih i zahtjevnih priprema, započeli su radovi na izgradnji „Poučne staze Bilogora“.


›› PROLJEĆE NA BILOGORI

Jednom godišnje, polovicom travnja, Bilogora i planinarski dom Kamenitovac nađu se u središtu planinarskih zbivanja. Tada se na platou ispred doma, čekajući da krenu nekom od staza, nađe nekoliko stotina planinara i onih što vole prirodu na manifestaciji „Proljeće na Bilogori“.